Gyakorlati tudnivalók a kamarai gyakorlati oktatói képzésről

A kamarai gyakorlati oktató képzés nagy segítséget nyújt a szakmai gyakorlatukat töltő fiatalokat a szakma megszerzésére felkészítő gyakorlati oktatóknak mind a képzés során felmerülő konfliktusok kezelésében, mind a gyakorlati képzéshez kapcsolódó adminisztratív teendők egyszerűbb ellátása során. A gazdadági kamara által szervezett képzésekre érdemes mielőbb jelentkezni az érintetteknek.

 Olvass tovább...

Tanulószerződés a szakgimnázium 11. évfolyamától

A gazdálkodó és egyéb szervezetek számára kedvező változás, hogy 2018. szeptember 1-től tanulószerződés már a szakgimnázium tizenegyedik vagy tizenkettedik évfolyamán is köthető a szakmai vizsgáig hátralévő teljes időszakra. Az így akár két évvel is meghosszabbítható duális képzés számos előnnyel jár a tanulókkal foglalkozó szervezetek számára. Ugyanakkor a képzés csak meghatározott feltételek teljesülése mellett indítható, melyben fontos szerep hárul az iskolákra, a kamarára, valamint a vállalkozásokra

 Olvass tovább...

Lényeges változások a szakképzést érintő jogszabályokban

A tavaly elkezdett előkészületi munkálatokat követően 2017. november 7-én nyújtotta be a Kormány a Parlament elé a szakképzés rendszerét érintő legújabb törvényi módosítások tervezetét. A javasolt változtatások három területhez kapcsolódnak: az iskolai rendszerű szakképzéshez, a felnőttképzéshez és a szakképzés állami finanszírozásához. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb újdonságokat.

 Olvass tovább...

A főtevékenységként gyakorlati képzőkre vonatkozó szabályok változása, valamint a kamarai gyakorlati oktatói vizsga

A november elején az Országgyűlés elé kerülő szakképzési tárgyú törvénymódosítás keretében több változás várható a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezeteket érintően. Ezekről összefoglalóan külön írásunkban számoltunk be. Van azonban két olyan változtatás a módosítási javaslatban, amellyel érdemes kicsit közelebbről és mélyebbről is megismerkedni.

 Olvass tovább...

A gyakorlati képzés finanszírozásával kapcsolatos változások 2017-ben

A gyakorlati képzés költségeinek finanszírozásával kapcsolatban a 2017-es adóév is tartalmazott újdonságokat, még ahhoz képest is, ami 2016 végén ismert volt. A szakképzési hozzájárulásra kötelezett a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvényben (a továbbiakban: Szht.) meghatározott módon teljesítheti hozzájárulási kötelezettségét, így a megfizetés mellett a gyakorlati képzés szervezésével (tanulószerződéssel, együttműködési megállapodással vagy hallgatóval kötött munkaszerződéssel), illetve a saját dolgozó képzésével.

 Olvass tovább...

2016. szeptember 1-jétől változnak a szakképzést szabályzó törvények

Az Országgyűlés 2016 tavaszán egységes oktatási csomag keretében tárgyalta többek a szakképzésről, valamint a szakképzési hozzájárulásról szóló törvények módosítását. A változások közül több is érinti szakképzésben részt vevő tanulók, a szakképző iskolák,a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetek és a gazdasági kamarák feladatait.

 Olvass tovább...

Jelentősen változott a gyakorlat képzés állami támogatása

Az év folyamán a szakképzési hozzájárulás szabályozása több ponton is módosult, méghozzá kedvező irányban. A kormány egyik kiemelt célja volt a gazdálkodó és egyéb szervezetek képzési hajlandóságának növelése, a duális képzés megerősítése és kiszélesítése a képzésben részt vevő gyakorlati képzők és tanulók számának növelésével.

 Olvass tovább...

Változások a gyakorlati képzés megszervezésében

A szakképzés 2015 nyarán elfogadott törvényi változásai több tekintetben is érintették a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezeteket. A zömében 2015. június 12-én hatályba lépett módosítások egy része közvetett, más része közvetlen hatással volt a tanulókat tanulószerződéssel vagy a szakképző iskolával kötött együttműködési megállapodás keretében fogadó gyakorlati képzőkre. Ezek elsősorban a második szakma ingyenességéhez és a nappali rendszerű oktatásban való részvétel életkori határának változásához, továbbá a felnőttoktatásban is köthető tanulószerződéshez kapcsolódtak. Fontos változások léptek életbe a tanulóknak fizetendő pénzbeli juttatással és a gyakorlati oktatók mestervizsga-kötelezettségével kapcsolatban is. Nyár óta újra alkalmazható gyakorlati oktatásvezető a szakképző iskolákban.

 Olvass tovább...

Oldalak